Friday, January 15, 2010

Sapa cakap duduk kat Bandar Kl best??

" Eh , dah pukul 4 " ? Hm ,kena bertolak dah ni....

Kereta ku terus ku pecut selepas melambai pada dua orang 'kanak-kanak' riang kat rumah nenek.

Aku tak perlu drive laju-laju. Tiket bas pukul 6. Perjalanan dari Dengkil ke Kl paling lama pun 45 minit. Aku hanya perlu 'rileks'.

Tapi......

Sampai je kat rumah Mak Tok , "Mana laptop ni"? Tadi rasa mcam ada bawak.

Aku terus call ayah aku

"Hello abah , tiket bas boleh tukar ke kalau terlepas " ?

Apa punya soalan la tu ? mesti la tak boleh kan?

Minggu depan ada kuiz biologi.Nak tak nak kena patah balik ambil laptop.

Dah tengah lagu-laju pecut sampa 150 km/hour (untuk kereta iswara aeroback kira laju sangat dah tu).Ku terus tengok minyak , " cantiklah minya dah kuning ,duit takde plak tu." Teruk gak ni

Nak pergi kl dah 45 minit , nak patah balik lagi 45 minit.

So bayangkan pada worst case scenario aku...

1.Minyak kereta dah keluar warna kuning.
2.Duit tinggal sepuluh ringgit je.
3.Jalan Jammed sangat-sangat(pukul 6 biasa la orang balik kerja, kl plak tu).
4.Tiket bas lagi 10 minit nak jalan.(kat pudu raya).

JAdi...(cara aku untuk selesaikan )


1.AKu pusing cari jalan lain untuk ke stesen minyak terdekat.
2.Aku ambil duit dari ATM kat stesen minyak tu.
3.Aku isi minyak.
4.Aku terlepas bas.
5.Aku belik tiket baru , (patut bertolak pukul 6 jadi pukul 7.30)

Penat kan. tapi itu la pilihan yang terbaik yang aku ada pada masa tu.


Tapi

Kalau kau...bagaimana ye?



5 comments:

nurhananihanis said...

wah2...
pnadai kamu menyelsaikan masalah..
bgs2~

redplasticbag said...

terpaksa juga pulang lewat sikit.janji laptop ada sekali :)

awak,laju sgt tu.bahaya ok?slow la sikit

miss lolly a.k.a luvfareda said...

ha dengar nasihat ayat2 di atas tu. eekkekek =D

Hanida Lavida said...

rileks ar. haha! =D

Eldy said...

gua org Sarawak.. TERINGIN SGTx2 mau gi KL ^^