Monday, January 4, 2010

London Vs Malaysia........

Hello.....Hello....Sapa ni??


Fuh....baru sekarang nak cakap. Memang la, semua orang kena kumpul material dulu kan sebelum menulis.

Antara pengalaman aku di sana . Bukan tujuan nak membeza-bezakan dengan negara kita,tetapi inilah hakikatnya.

Sekarang musim sejuk , aku stay selama 4 hari di London dan 4 hari di Ireland.

London

1.Jalan di London bersih.
2.Penduduk di London mostly bersopan santun.
3.LRT @ TUBE kat sana kena tunggu paling lama 5 minit je.
4.Hidup kat sana sosial. Aku duduk kat youth hostel (sebab takde duit).Bilik and toilet campur je laki pompuan.
5.Bas dua tingkat hanya dalam bandar(sebab tu kadar kemalangan kurang). Pengusaha bas Malaysia belasah je dari JB pegi Bukit Kayu Hitam pakai bas dua tingkat.
6.Makanan Malaysia terlalu mahal.
7.England ada populasi kedua terbesar orang India di luar India.
8.Tempat kegemaran orang Melayu kat London ialah Oxford Street,Bayswater,Tower Hill,ngan stadium-stadium bola Chelsea dan Arsena(aku tak suka 2 team ni).
9.Pemandu taxi sana ramah tamah dan bangunan semua lama-lama(tapi dalam canggih).
10.Mat Sallleh cakap orang putih slanga satu benda aku tak paham).
11.Toliet tade tisue paper.
12.Pramugari tak cun macam Asia punya pramugari(penting ke ni??)
13.Taxi kalau takde orang dia akan keluar lampu kat atas warna merah)
14.Kita tak boleh berenti tengah jalan nanti kena HON...
15.Semua ikut lampu isyarat tak macam orang Malaysia.
16.Lampu isyarat untuk pejalan kaki ada warna Kuning sekali.
17.Lampu isyarat kalau nak tukar warna hijau pun dia tukar warna kuning dulu.
18.Royal Albert Hall tu kecil je tapi sangat lah busy.(kira Siti teror jugak la leh perform).


Ireland

1.Bas kat sini sama macam London tapi cantik lagi .
2.Bandae Dublin kecil lagi dari Ipoh.
3.Ireland tak sejuk macam London.
4.Orang kat Ireland cakap tak slanga macam orang London.
5.Apartmen kat Ireland sangat mahal boeleh mencecah 1 000 000 Euro.(X 5.24 untuk duit Malaysia)
6.Setiap kali nak turun bas mesti cakap thanks dekat driver.
7.Driver bas kat sana sangat-sangat lah suka menolong)
8.Budak Punk pun akan bangun dan bagi duduk pada orang tua.
9.Belfast bukan milik kerajaan Ireland tapi England.
10.Lebuh raya di Ireland dengan London sangat lah kalah dibandingkan dengan Malaysia.
11.Kereta di sana sangat murah .(BMW 5 series baru rm 60 000 ).



(pokok botak)



(syaitan bertopengkan manusia)



(royal albert Hall)



(salji balance)



hM ,YANG Lain 2 tu aku tak ingat kot.Kalau ade aku akan tambah semula .=)

Ops, nak gi solat Maghrib.....trettt.......(talian terputus)

4 comments:

cik eykameow :) said...

besh nyer dapat jejak sane. *teringinn..huhu

YnaaOhYnaa said...

best nyerrrrrrrrrrrrrrr

rani said...

besnye ....nak gi jugak!

hanismalik said...

Wow...sgt bagus...teringin nk g sn and keje sementara kt sn...jd buruh pun jd la...cukup duit balik msia...hehe...
Brape abis duit bro utk trip 8 hari tuh? bleh gak prepare klu nk pegi sendiri lepas nih...=)