Friday, February 12, 2010

Aktiviti menonton cerita Japanese vs Korean (series and movies)




Yearh...cuti semester dah bermula. Walaupun hanya seminggu , inilah masa yang paling penting untuk habiskan cerita-cerita korea dan Jepun dalam External hard disk ni.

Kegilaan cerita Jepun dan Korea untuk remaja masa sekarang memang tak boleh dinafikan lagi.

Bukan tu je , bintang -bintang popular Jepun dan Korea Memang terlalu meletup sekarang.Tipu sungguh kalau ada yang tak tau dengan artis -artis ni


Korea



SNSD





SUper Junior



Jepun




Yamapi@Yamashita Tomohisa




Maki Horikita



Kalau dulu di televisyen atau VCD je , sekarang

http://www.crunchyroll.com/
http://www.mysoju.com/

Pantang terserempak dengan cerita korea dan Jepun terbaru , tangan tu mesti rasa gatal nak download cerita-cerita terbaru.

Tapi persoalannya cerita mana lebih bermutu.

Pada pandangan peribadi, cerita Jepun jauh lebih bermutu dari Korea. Tak dinafikan populariti lebih kepada bintang-bintang dari Korea.

Tapi tak sedarkah kita bahawa sebenarnya Kumpulan-kumpulan 'Hot" tu sebenarnya ialah boys band yang dah lama Orang Putih tinggalkan.

Tak Percaya??

INgat lagi pada ???



Backstreet Boys

ataupun





Westlife


Dan ada juga cerita yang keluar nya sama walaupun berbeza tajuk

contohnya



Hana Yori Dango





VS


Boys Over Flower



Dan ini list cerita Kegilaan aku


Jepun

1.Hanakimi
2.Hana yori dango
3.Proposal Daikusen
4.Bloody Monday
5.Kurosagi
6.Atashinci no Danshi
7.Zettai Kareshi

Korean

1.Full House
2.Delightful Girl(chun-hyang)

KUmpulan

Mesti la SNSD

AKu gila pada Yuna dengan Seo Hyun je




Yoona -angels





Seo Hyun






Tapi hakikatnya apa sebenarnya perbezaaan kualiti antara cerita Korea dan Jepun?

27 comments:

KaorU IchibaNa said...

kualiti eh?entahlar..XD..kalau nak banding dengan malaysia pon..lebeyh kurang je wak..

yng bezakan mana2 drama or filem..pengarah tu..pengarah yang hebat..buat filem hebat2 lar..

sy syor kamoo tengok drama jepung ''good luck''..!!main char takuya kimura XD

miss lolly a.k.a luvfareda said...

RRR. LOLLY LEBEY SUKA KOREAN ~~~~

hdyh said...

aku dh tgk proposal daisakusen last year.hahaha
best gler kottttttt
=)

~kuyam~ said...

4 me,dua2 lebih kurang ja

gadis borneo said...

hi..:)

ini jg merupakan blog free utk menonton movies korean,japanese,pndek kata asian la :p free~!

http://weloveasianmovies.blogspot.com/

Cik Akma said...

hana yori dango sgt2 beshh!!

ehh cte proposal daikusen besh ke?

CUCMS MBBS 0910 said...
This comment has been removed by the author.
LuV AnGEl said...

sume pn da tgk...suke pn best gak for me...
suke Yoona gak...pas tgk die dlm SuJu

L.Lawlett said...

@KaorU IchibaNa -sya memang suka citer jepun dari Korea

@miss lolly a.k.a luvfareda-

snsd je best =)

@hdyh-yup . yamapi berlakon agak sempoi.dia patut berlakon dengan ikuta toma.

@kuyam- mana leh lebih kurang. ish2.

@gadisborneo- ni sah2 pecinta cerita asia

@Cik Akma-best juga- pasal time taveller

@LuV AnGEl- another asian movie lover .nice

Afizzat said...

maki horikita siyes cute giler..

for me, ceta jepun lagi berkualiti kot.klau ceta korea, diorang jual muka aje. 2 yg bdk2 ppuan mnt, smpai t'jrit2 bila tgk hero korea (segelintir aje)

redplasticbag said...

ok, susah nak jumpa lelaki yg gila super crazy dgn korean or drama drama
haha
n u r 1 of it
terbaekk lahh! :)


btw, tgk my girl bnyk kali pun x bosan ;D

una ulala said...

haiya
minat korea ker??
bule la masok ngn my sis
haha
btw blog u da maju~
keep it up okayy :))

deqyalalink said...

okeh kite dah seghupe ok.. aku sgt suke hanakimi jepunn...huhu..tapi x berapa minat taiwan n korea..:0

Nazatul shima said...

tapi kat crunchyroll tak banyak yg available.sume macm xley tgok.link yg break pon ade..isk3..

aina rahim said...

citer jepun best terutamanya kalu pelakonnya kimutaku! semua citer dia best, x rugi beli dvd ori....

citer korea best jugak..sy pn kaki koleksi..sy lebi suka beli boxset dr download..puas hati tengok dvd, gmbr kualiti..

br abis tgk jdorama..handsome butler..enjoyyyy

cik EPAL said...

suka bof :)

Syida Shukor said...

im more to Korean !

sangat suka cerita sassy girl chun hyang . hehe . walaupun dah lama tapi tetp best :D

fara azmi,,^_^ said...

mane dpt citer banyak2?

nak juga,,
^_^

nurhananihanis said...

saya gila cerita
hana yori dango..
jarang
tengok
budak
lelaki
layan cerita
japanese..
kagum~

HuRuL_AiNi said...

salam...

for me, drama jepun punya jalan cerita yang unik...diorang teliti dari segi prob & skrip; selalu nak serap unsur motivasi atau human value; idea out-of-box...diorang ni jenis teknikal sikit...

drama korea pulak penuh dengan emosi, selalu selari dengan kehidupan sebenar (tak macam japan, ada je dunia fantasi...). tapi tak nafi...pelakon korea hebat2 belaka, betul2 jiwai watak & bawa watak dengan berkesan...

perempuan ITU said...

Huhu,i tak minat cerita korea la pulak.haiyak

n a r d indie winkie said...

Luckily i'm not addicted to korean or even japanese movies. Hehe..kalo tak mesti gile punya macam kamu.

Rad said...

Selamat bercuti. Tentu lebih masa terluang untuk posting. Di sini trend kegilaan org muda pada pelakun dan drama korea terutama awek-awek terhadap pelakun lelakinya. Bertunggu setiap kali drama korea nak keluar di tv. dasat gak penangan korea ni rupanya. Tapi slack sikit la pada mat-matnya, fesyen rambut macam perempuan, agak kurang macho. Bagi yang dah minat tu semua tak penting lagi.

sophie said...

suka gila2 full house..

LuV AnGEl said...
This comment has been removed by the author.
beLLa said...

hana yori ag best! haha
giler cte korea n jepun jugak ye..

nur cahya said...

WEYH!! KO PATUT TENGOK CITER YOU'RE BEAUTIFUL...
U'LL LIKE IT!!
KO KALO NAK TENGOK BOLEH TENGOK KAT mysoju.com
ENJOY!!!!